Vara e de stat printre copii.

Vara anului 2014 mi-o petreceam în București sub pălăria unei agenții imobiliare. Era o vară care se încadra în tiparul pestriț de veri pe care l-am început cam devreme, dar care mi-a pus multe pietre cubice pe drumul spre maturitate; să zicem că am luat-o pe scurtătură, dar nu chiar; doar mi-am început pavarea drumului mai devreme.

Deci eram agent imobiliar în 2014. Cele care m-au convins să aleg asta sunt emisiunile care mă făceau să stau lipită de ecran ore în șir, admirând designul caselor, compartimentarea și posibilitățile de decor pe care le descopeream eu însămi. Dar este munca de teren cea care m-a dezamăgit cumplit, la fel și dezordinea din piața imobiliară la care n-am putut nicicum să mă adaptez.

Ca orice inadaptat, începusem să sufăr. Eram deprimată, nu înțelegeam ce e cu mine și de ce nu reușesc să învăț odată cum să îmi organizez mai bine vizionările și cum să aflu mai multe detalii despre apartament înainte de vizionare. Mă întrebam într-una „Oare nu le vorbesc pe un ton plăcut?” sau „Oare unde am greșit de nu m-a anunțat că nu mai vine la vizionare?”. Și, în loc să mă adaptez la munca la care mă angrenasem, începusem să mă obișnuiesc cu anxietatea din perioada aia și să cred că, de fapt, așa sunt eu mereu. Uitasem ce înseamnă veselia.

Până într-o zi, când o cunoștință mi-a propus să merg la o școală de vară într-un sat. Din inerție, am spus „nu”. Omul respectiv a insistat și, în final, am acceptat. Am ajuns în loc. Ciocănești, jud. Dâmbovița, unde o mare de copii era la școală… în iulie. Țopăiau peste tot; un grup stătea întins pe iarbă, altul dansa în curte și multe alte grupuri erau împărțite prin sălile de clasă. Nu-mi amintesc prea multe despre grupul cu care am stat eu; erau de 12-14 ani și parcă vorbeam despre idealuri și visuri.

Apoi am nimerit la faza de debriefing a unui alt grup, copii de 7-12 ani. Începuseră să înțeleagă ce înseamnă spiritul de echipă și de ce e important să se ajute unii pe ceilalți în interiorul unei echipe. Atunci mi-a venit ideea să le și ilustrez modul în care, dacă fiecare dintre ei depune un infim efort, împreună pot ridica mari greutăți… literal. Fiecare a pus câte două degețele și au ridicat un copil.

Ziua aia a fost cea care m-a făcut să casc ochii mai bine la mine. De-asta mi-s așa de atașată de proiectul ăsta fiindcă, după ce am luat acest prim contact, mi-am redefinit complet valorile și dorințele. În școala aia de vară nu numai copiii au învățat câte ceva… a fost scânteia care mi-a aprins MIE o revelație târzie.

 

M-am întâlnit cu ei din nou prin februarie. Le-am spus că au fost o mică buturugă care m-au răsturnat cu totul. Mi-au redat pentru o zi veselia, suficient cât să-mi dau seama că trebuie să urmeze o demisie de la agenția imobiliară, și apoi mi-au dat inspirația de a mă întoarce mai mult spre copii și școală… și de-asta am acceptat provocarea de a fi profesor Teach for Romania pentru următorii doi ani, datorită lor.

Astăzi am onoarea să dau mai departe. Pe 2 iulie eu voi fi acolo, la festivitatea de deschidere a celei de-a șaptea ediții; cu nerăbdare să mă întorc în sânul inspirației mele. Ei mai vor și mai speră să schimbe macazuri, așa cum s-a întâmplat cu mine. Oricine nehotărât într-ale carierei, oricine deprimat, oricine dornic de o mică doză de inspirație că „se poate” și în colțuri mai dificile ale României… Haideți! Sper să pățiți ce am pățit și eu.

Anunțul oficial al lor:

Asociaţia pentru Educaţie, Antreprenoriat și Leadership – ApEAL, în colaborare cu Clubul Tinerilor de Succes Ciocănești, derulează în perioada 2-16 iulie 2016 cea de-a VII-a ediție a Şcolii de Vară  Comunitare Ciocăneşti – Dâmbovița.

Proiectul își propune să genereze schimbare și dezvoltare din punct de vedere cultural-educațional la nivelul comunităților rurale.

ApEAL are ca principal obiectiv influențarea în mod pozitiv a tinerilor provenind din medii defavorizate, proiectul de față fiind unul pilot, care se vrea a se transforma într-un exemplu de urmat pentru celelalte comunități rurale la nivel național.

13492776_1135387133186703_2130116057_n

“Participanţii la şcoala de vară vor avea teme provocatoare referitoare la modelarea lor ca oameni, precum: dezvoltare personală, time management şi stres management, relaţionarea cu cei din jur prin tehnici creative, experimentarea prin tehnologie şi utilitatea ei în viaţa lor de zi cu zi, comunicare şi leadership comunitar, toleranţă la alte culturi etc. Prin acest program educaţional, dorim să asociem procesul învăţării cu bucuria, pentru ca, în final, elevul să fie determinat să-şi construiască în mod independent drumul către succesul său.” a declarat initiatorul scolii, Serban Moldoveanu, presedintele ApEAL.

Pe lângă acestea, proiectul reprezintă și un bun exemplu de colaborare în societatea civilă rurală, între un ONG “urban” și Primăria locală, alături de Biblioteca Comunală și de Școlile Gimnaziale din Ciocănești, respectiv Vizurești.

Școala de Vară Ciocănești 2016 se concretizează într-un program de educație nonformală structurat într-un număr de ateliere specifice, destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 7 si 18 ani. Printre acestea amintim: Project management creativ, Teatru Forum, Bollywood şi dans Romani, Vise pe hârtie, Curajul învingătorului.

Asociația ApEAL și Clubul Tinerilor de Succes Ciocănești vă invită la deschiderea Școlii de Vară Ciocănești – DB, Ediția a VII-a, 2016.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 2 Iulie 2016, ora 10:00, în sala Căminului Cultural Ciocăneşti. Programul evenimentului include o prezentare a atelierelor, dar și a trainerilor implicați, precum și un spectacol de muzică şi dans susținut de către invitaţi speciali.                        

Parteneri: Primăria Ciocănești – Primar Marin Păun; Școala Gimnazială “Smaranda, Dumitru Roman”, Vizurești – Urziceanca; Biblioteca Ciocănești; Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Ciocăneşti Dâmboviţa, Liceul Tehnologic Tărtăşeşti.

Sponsori: Pensiunea Casa Mică

                                              

Persoana de contact: Serban Moldoveanu

Organizaţie: Asociaţia pentru Educaţie Antreprenoriat Leadership – ApEAL

http://apeal.wordpress.com/;

Email: apealedu@gmail.com

Telefon: 0744-338943

Adresă: Str. General Petre Popovăţ, Nr. 76, Bucureşti, Sector 6

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s