Lucruri bine făcute ascunse după colț sau cum buturuga stă să răstoarne carul

Uneori simt că ar trebui să trec printr-o schimbare de sex și de nume, și să mă prefac în Don Quijote. Știți voi, lupta emblematică cu morile de vânt prin care trec și eu acum, la nivel metaforic, când încerc să le explic unor pesimiști că țara asta se mișcă. Ori sunt naivă, ori optimistă, dar sunt sigură că mergem spre bine și mă conformez la gândul că mai am ceva uriași de doborât sub lancea de Don Quijote.

Nu mă bag în subiecte pe care nu le stăpânesc, dar îmi permit eu, în micimea mea, să scriu câte ceva despre educație. Se mișcă, măi. Am tot scris despre ce văd eu prin Teach for Romania care duce tineri în comunități defavorizate pentru a-i ridica pe copii din condiția în care sunt, Proiectul MERITO care recunoaște profesorii care reușesc să schimbe vieți și îi premiază, Coaliția pentru Educație care merge cu Caravana RestartEDU prin provincie pentru a aduna laolaltă inovatori în educație, dezbateri de tot felul, ș.a.m.d. Astea sunt proiecte mari, de care am auzit cu toții mai mult sau mai puțin.

Dar azi scriu despre ApEAL (Asociația pentru Educație, Antreprenoriat și Leadership). Este o asociație pui, nu prea cunoscută. Încă. Are o ambiție cât un palat și ceva nevoie de a striga și a se face auzită. S-a născut în urmă cu vreo 7 ani sub aripa lui Șerban Moldoveanu, care tocmai ce se mutase în satul Ciocănești, jud. Dâmbovița și care a simțit că trebuie să se lupte pentru bunăstarea comunității pe termen lung. Așa a luat ființă Școala de Vară, care aduce copii dorinici de învățare la școală… în vacanță. De 7 ani, să ne-nțelegem. (Să-i mai aud eu pe ăia care spun că nu avem copii interesați de învățare!)

Frumusețea proiectelor ApEAL este că nu sunt formate dintr-o mână de adulți care mestecă toată organizarea și le livrează direct în ciocuri copiilor. Nu, copiii văd ce se întâmplă, cum trebuie să arate un eveniment marca ApEAL și, dacă sunt suficient de determinați, pot deveni ei înșiși organizatori ai edițiilor următoare. Așa s-a născut responsabilitatea față de comunitate a copiilor din Ciocănești.

Până de curând, proiectele au stat într-o bucătărie ascunsă ochilor noștri, fiindcă erau foarte țintite spre copiii dintr-un sat din Dâmbovița. Dar, de curând, a apărut o nouă inițiativă care are puterea și ambiția de a răsturna valorile educației formale. Fiți atenți.

Undeva prin Bran, exact la poalele unui munte, stă un teren plin de iarbă și buruieni. Există o hârtie pe undeva pe care scrie că acel teren aparține acum organizației ApEAL. În câțiva ani, acolo va apărea Satul Educației Non-formale, ce se vrea o colecție de căsuțe, fiecare dintre ele alocate unei comunități. Copiii care vor face parte din acele comunități vor fi co-creatori ai spațiului în materie de design al curții interioare, al interiorului căsuțelor ș.a.m.d. Își vor petrece o bună perioadă din vară în Bran, unde vor combina distracția și învățarea.

Principiul de bază de la care a pornit acest proiect este acela că, după participarea la o zi din școala de vară, copiii se întorc în același mediu, iar dezideratul de a produce o schimbare devine răsuflat. Motoarele trebuie să turuie o perioadă mai mare, deci, într-un mediu propice dezvoltării, pentru a putea aduce un switch de perspectivă.

Pe termen lung, ambiția ApEAL este de a transmite modelul acestui Sat al Educației Nonformale și altor comunități și ONG-uri, pentru a atinge cât mai mulți copii. Cea mai mare nevoie o au, după mine, copiii din mediul rural, ale căror valori sunt foarte împământenite în comunitate și a căror personalitate este o oglindă cu o prea puternică reflexie a comunității, ceea ce face schimbarea să pălească în întuneric. Acești copii au, de fapt, cea mai mare nevoie de noi perspective.

Ce spuneam? A, da. Cam așa stă treaba-n România. Chiar dacă nu o face cine a promis-o, România lucrului bine făcut apare imediat după colț, dacă avem curaj să ne-ndreptăm privirea într-acolo. Păcat că le pierdem timpul copiilor și le mutilăm copilăria cu vechituri prin școala formală, când ar trebui să-i lăsăm să-nvețe cu plăcere, cum învață ei în vacanțe prin școli de vară și contexte frumoase create de ONG-uri. Dar haideți să fim optimiști și să aplaudăm inițiativele care ridică țara de pe jos!

P.S. ApEAL este acum în căutare de colaboratori, în principal pe parte de proiectare a acestui concept. Dacă aveți arhitecți pe care i-ar interesa s-ajute o inițiativă frumoasă, strigați tare pe adresa apealedu@gmail.com și ii primim cu plăcere. De asemenea, oricine are ceva frumos de oferit și vrea sa „voluntarieze” sau să sprijine financiar cauza, avem deja brațele deschise pentru ei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s